Foggens Kennel

Tankar från en kennelmamma

Bruna eller vita bjälkar

Publicerad 2009-01-29 13:10:54 i Allmänt


Ja, nu diskuteras det i det Karlssonksa huset, mannen vill ha bruna takbjälkar och jag vill ha vita. Rummet är relativt litet och lågt till tak, så jag tycker att bjälkarna ska vara vita, dessutom är de vita i rummet på övervåningen som är iordninggjort. Det blir en helhet i huset. Mannen vill ha bruna bjälkar, jag tycker att det blir för mörkt och att det tynger ner taket när det övriga taket och väggarna ska vara vita. Jag har kompromissat och kan tänka mig mörka golv om det blir vita väggar och balkar. Vi får väl se vem som vinner...

matrummet, vita eller bruna...?Övervåningen, vitt och ljust ;)

Gamla hundar *morr* Ullis blir tio i sommar och blir mer och mer olydig. Man kan ju tycka att det vore valpen man skulle behöva skämmas för, men icke. Phila kommer så fint när man ropar, men gammeltackan...  i helgen var hon på "besök" hos grannen och i dag sprang hon ock skällde på grannen när han var ute med sin hund! Det är det värsta jag vet!! Men så är det inte min hund heller, det är ju mannens *le* (Ja, det är viktigt, jag har två och mannen har två, vi har inte riktigt samma tänk och fokusering när det gäller hundfostran...) Nu har ju jag tagit hand om mannens hund när hon burit sig åt två gånger, då måste det väl vara så att jag får bestämma vad det blir för färg i matrummet, he he.

I kväll blir det skyddsträning, ja inte för vår del då, men vi hänger med och gör lite kontaktövningar och har börjat med bebisbudföring, Phila tycker att allt är kul, även om koncentrationen inte alltid är den bästa, men är man bebis så är man. Däremot har hon kommit på att det de andra gör när de biter i den stora leksaken, det är nog himla kul! Hon fick tag på en skyddsärm och blev alldeles salig. Phila ska få börja lite smått när alla de nya tänderna har kommit, nu ser hon ut som en sexåring i munnen! Berit brukar alltid ha något mummsigt med sig, fika är aldrig fel!


Ha det gott!

Kennelmamman

Sågspån

Publicerad 2009-01-27 10:07:20 i Allmänt


Det består vårt hus av i dag känns det som. Vi håller på att renovera matrummet och ska ta fram takbjälkarna, dels för att vi tycker att det är snyggt, men också för att få lite rymd i rummet eftersom det är så lågt till tak. Huset är byggt i mitten av 1800-talet och modern isolering fanns ju inte då, så man använde vad man hade. Vägen vi bor vid kallas för sågvägen, så nu förstår jag varför hela innertaket är isolerat med, ja just det, SÅGSPÅN!! Allt detta sågspån ska vi alltså ta bort, gissa om det dammar? För varje takplanka som vi tar bort slänger vi en säck sågspån, många säckar blir det, *suck* Även om vi har hängt för med lakan dammar det något vansinnigt i hela huset. Inte kul just nu, men det blir nog fint när det blir klart!


Mannen utklädd till takborttagare...


sågspån...

Alla våra barn var nere i helgen, vi var på bio och åt asiatisk buffé i Skövde i lördags. Filmen (Vi hade i alla fall tur med vädret 2) var inte vad vi förväntade oss, men det är svårt att leva upp till en klassiker. Mysigt att ha dem här nere är det i alla fall!


I dag har jag inget vikariat, så då blir det att städa bort damm *blä*, men jag ska nog passa på att lägga ett spår till hundarna, det var ett tag sen nu!


Lillstumpa växer och frodas


Ha det gott!

Kram kennelmamman


Dagens citat hittade jag på väggen på en skoltoa: Gräset är inte grönare på andra sidan, det är grönare där man vattnar

Gråt

Publicerad 2009-01-23 15:19:37 i Allmänt

Nu har jag gråtit klart, i onsdags var det värre. Var på Skara Djursjukhus med Philur där en hjärtspecialist konstaterade med ultraljud att Philur hade "Måttlig till kraftig Pulmonalisstenos"


Här ett utdrag från SKK:


"Arteria pulmonalis, lungartären, är den pulsåder som leder blodet från hjärtat till lungorna. Pulmonalisstenos är den vanligaste hjärtmissbildningen hos hundar i Sverige. En förträngning av lungartären ger försämrat blodflöde till lungorna och ett blåsljud som lättast hörs mellan 3:e och 4:e revbenen på vänster sida. Andra kliniska symtom är försämrad tillväxt, svaghet och ascites (vätskeansamling i buken). Hälften av fallen upptäcks före ett års ålder. Djur med kraftig förträngning kan få grav hjärtsvikt tidigt i livet. Hundar med liten pulmonalisstenos kan leva till hög ålder.

En hund med hjärtmissbildning skall uteslutas ur avel och hundens nära släktingar bör hjärtundersökas innan de användas. De avelsmässiga åtgärderna vid pulmonalisstenos följer gängse principer för eliminering av polygener och anomalier med okänd arvsgång."


Vill du läsa mer ingående finns hela artikeln på SKK.


Så lille Philur fick vandra till de sälla jaktmarkerna, enligt veterinären var det inte fråga om, om han skulle bli dålig, utan snarare när eftersom det var en så kraftigt förträngning. Det är ett tufft besked att få, både som ägare och uppfödare, Det är i dessa stunder man starkt tvivlar på varför man håller på som uppfödare. Sjuka hundar är ju självklart inte något man vill ha i sin avel, men nu blev det så. Jag får trösta mig med att de andra är friska och krya och att ägarna är jättenöjda med dem. Det är väl det som får en att fortsätta, att se alla glada ägare och deras trevliga hundar.


Har som sagt varit tunga dagar, men börjar kännas bättre nu, framförallt är det svårt att vara ledsen när Phila håller låda. Hon är så otroligt häftig att hålla på med, charmar alla. Har börjat lite med positionsövningar och hon bara älskar att hålla på, eftersom jag kör operant inlärning på henne är det så häftigt att se hur hon funderar ut vad mamman vill att hon ska göra, full rulle! Jag blir lycklig och glad av att umgås med henne, hon vet hur man ska göra för att få en kennelmamma glad igen. Dessutom kommer alla barn ner i kväll med respektive, så då blir det full rulle. Ska bli så otroligt kul att få ner hela gänget igen, saknar dem så!


Har varit på anställnings intervju idag också, det finns inga fasta tjänster att få men vikariat finns ju alltid. Så idag fick jag lite timmar på en skola och på måndag ska jag till en annan och vikariera, alltid bra att få in en fot. Det finns hopp om livet, trots sorger!


Dagens citat från Dolores Ibarurri: Bättre att dö stående, än att leva på knä.


Ha det gott!

Kennelmamman

Snyft

Publicerad 2009-01-15 09:37:59 i Allmänt


Silverpilen gick inte igenom, men det var väntat. Under alla år vi har haft bilen har den gått igenom besiktningen en gång!! Jag tror att 7 av 8 gånger är det spindelleden som är trasig (ja, vad det nu är??) Så upp med plånboken och betala snällt *suck*


Som om det inte vore nog har det hänt något tråkigt, vi får tillbaka Philur på lördag, berättar mer när jag vet mer.

Men att få hit honom var inte det lättaste. Tänkte att det vore smidigt att sätta honom på flyget, det är ju ändå 77 mil. Men se, inte ska livet vara enkelt inte. Efter att ha ringt alla vänner och bekanta vi känner med anknytning norra Sverige för att höra om de ska neråt i landet, utan resultat, försökte jag som sagt med flyget. Det gick inte att boka direkt hos flygbolagen, utan det skulle bokas hos något som hette Jetpack eftersom det är gods. Men se, vad säger kvinnan jag pratar med där när jag ska boka?? Jo, åk ut till flygplatsen i god tid och sedan får du se vilken av avgångarna du kommer med på?? Va?? Nej, sa jag, jag vill boka en tid, vi kan ju inte tillbringa en dag på en flygplats med en liten valp! Ja, det är de reglerna vi har svarar lilla stumpan i andra änden av telefonen. Ja, men säger jag igen, det måste ju gå att boka en tid, man vet väll vad som ska lastas på flyget i förväg? Nej, svarar lilla människan igen, det kan ändras upp till en halvtimme innan, och vissa saker får man inte lasta tillsammans med djur och då får djuret inte åka med!!?? Om denna procedur skulle ske i Stockholm också när "godset" skulle lastas om vad händer då med den goda djurhållningen?? Ska den stackars hunden sitta i buren i flera timmar då?? Är det god djurhållning?? Behöver inte flygbolagen ha samma regler när det gäller hundar och hur de ska sitta i bur som alla vi andra? Helt otroligt dumt! Så nu löser det sig så att mannen åker halva vägen och X husse möter upp, på så vis blir det "bara" ca 80 mil t o r, i stället för 160, alltid något... *suck*


Dagens citat från Arlene Blum: Så länge du är övertygad om att det du gör har en mening, kan du ta dig igenom både rädsla och utmattning och ta nästa steg.


Ha det gott!

Kennelmamman

mysig helg

Publicerad 2009-01-11 20:37:25 i Allmänt

Nu är det bara finputs kvar på uppsatsen så är den klar!! Det gick bra på opponeringen och vi hade en bra examinator! Tråkigt bara att det inte blir något festligt avslut, min uppsatskamrat och jag "firade" med pannkaka sylt och grädde på lärarhögskolans restaurang. Kanske inte riktigt så festligt som man vill, vissa har ju bal och grejor! Vi får hämta ut examinationsbeviset på nätet!!  Nåja, man får vara glad över det lilla!


Vi har haft besök i helgen av Ulrika, det var jättetrevligt! Vi har både hunnit träna hund, myst och shoppat. Vi var i Hjo och i en butik med massor av "bra att ha" saker å lyckades hitta lite att köpa, mannen ville inte följa med så det var att titta och shoppa i lugn och ro på tjejers vis. Konstigt att små billiga saker blir så dyra när man ska betala, he he.


Idag har Phila fått både spår och vindmarkeringar. Spårpoletten ramlar ner mer och mer, även om hon har lite svårt att ta upp spåret igen efter första föremålet. I dag blev det även en 90 graders vinkel, gick jättebra! Vindmarkeringarna var ett skolexempel på hur det ska se ut! Hon reste sig t o m på bakbenen och bjöd ut. Det är så kul när det funkar! Hon fick även röja med bror idag också, jösses vad det lektes! Även idag avslutades träningen med korvgrillning i skogen. Varför är halvbränd korv så gott i skogen?? Jag äter inte ens korv annars.


I morgon bär det av till Skövde för att besiktiga bilen *gulp* (håll tummarna för att gamla silverpilen går igenom) ska passa på att gå lite i stan med Phila på en gång. Det är ju inte så att det dräller av miljöträning och andra hundar att titta på i Spethult direkt...


Dagens citat, åter igen av okänd japan: Ta inte ett gyllene svärd om du vill klyva en liten rädisa


Ha det gott!

Kennelmamman

Kallt, kallt!

Publicerad 2009-01-06 16:11:00 i Allmänt

Nåja, allt är relativt, pratade med valpköpare i går, de hade haft 26 grader uppe i Östersund, brr.


I söndags invigde vi bastun efter söket. Vi har en vedeldad bastu på tomten i en friggebod och denna invigde vi som sagt i söndags efter att ha varit genomfrysen efter söktränningen. Det var jättemysigt och vi hade bastuoljor i som doftade mumsigt, dessa fick vi från Värmdös sökgäng, så då tänkte vi lite på dem! När vi kom in i huset igen var det inte riktigt lika mysigt. Smulor över hela golvet?? Vid närmare titt låg en plåtburk på golvet med öppet lock! I denna burk hade jag förvarat hundkex! Burken innehåller ca 5 liter och var full när vi gick ut och nu var den bottenfylld! Några hade mumsat! Den mest skyldiga hade väldigt stor mage, säger inte vem det var, men hon har hängöron, hm...  Konstigt, ingen av dem sa till vid 16 tiden när det brukar vankas mat, kan väl säga att det bidde inget mat för de små älsklingarna!


Idag har vi också tränat sök, Phila fick vindmarkeringar och det gick kanon! De andra små vovvarna var också duktiga. Efter träningen grillade vi korv och fikade i skogen, mysigt! Gjorde även uppletande med alla hundarna, ja inte Phila då, hon fick busa med broder! Phila har tagit över Kimsys (en av mina fd  kelpieflickor) röda täcke, hon är så fin i det och biter faktiskt inte sönder det i bilen! Nadja har sitt Back on track täcke som är jättestort till henne, ser ut som om hon har klänning, men hon slipper frysa!


 I morgon bär det av "hem" till Stockholm (lär alltid vara hemma), ska opponera/opponeras på och det innebär slutklämmen på min utbildning. Bor hos mamma och blir ompysslad, tjejerna kommer också dit, ska hjälpa Sofie med att göra ett projekt färdigt. Hon håller på att göra en dockteater och mamma och jag ska hjälpa henne att göra dockorna, kul! Ska även gå handledarutbildning tillsammans med den yngsta dottern för att få övningsköra, inte riktigt lika kul. Sitta på en körskola och penetrera trafikregler i över tre timmar är väl så där, dessutom gjorde jag utbildningen för ett par år sedan med äldsta dottern. Men tro inte att det gills, utbildningen måste man gå tillsammans med sin elev, oavsett om båda har gått den tidigare, fånigt! Nåja bara gilla läget, här nere är det ju perfekt att övningsköra!


Dagen citat av okänd japan: Tänd hellre ett ljus, än klaga över mörkret!Och apropå det, visst börjar det ljusna lite!

Ha det gott!

Kennelmamman

Nytt år!

Publicerad 2009-01-01 14:42:50 i Allmänt


Så var det då 2009! Jag tycker om att det blir nytt år och man får städa bort tomtar och granar. När det är nytt år känns det som nytt och fräscht, ungefär som när man har storstädat och hemmet är rent och mysigt. Nu stundar ljusare tider och Phila blir större så jag kan börja träna hund igen. Å vad jag har saknat det! I dag var det spår igen för lilla damen, å idag ramlade spårpoletten ner! Fn vad häftigt det är när de börjar förstå, så nästa gång är det koppel på så att hon inte kan rusa iväg. Det är så kul att se när de markerar sakerna i spåret, ser undrande ut som om - kolla! Här ligger min leksak i skogen, va kul, ska vi leka med den?!


I går var det sökträning, å Ove är med också, jättekul att se, hans matte ska ev börja tävla med honom, kul! Phila fick göra några vindmarkeringar, de sista gångerna låg "tant" Berit i skogen med burkar innehållande mumsigt älgkött, det var fantastiskt tyckte Phila, att det ligger tanter i skogen med burkar fulla med godis, himla kul lek! Så nu börjar vår träning, blir så lycklig av det!


I går kväll var Philas bror här med "föräldrar", mycket trevligt! Syskonen röjde en hel del! Ingen av oss behöver vara orolig för att det saknas kamplust i alla fall, hm. Hur var det nu med det där att avla på extremt kampvilliga hundar... hm?


Idag har mannen och jag utforskat skogarna runt omkring, vi gick en ordentlig runda med hundarna och tog sedan bilen och utforskade skogsvägarna runt omkring, vi saknar inte spårmarker i alla fall! Vi följde en grusväg som gick runt, det tog ca 30 minuter att åka och då såg vi bara 5-6 små stugor på vägen, resten bestod av skog!! Å dessutom gångbar sådan också, annars finns det rätt mycket skog som är risig och igenväxt eller mer eller mindre kalhyggen. Här ska spåras!


Lite bilder på hundarna från dagens promenad

Urmamman spanar

Nadis paddis

"Den vackre"

Lillstumpa

Dagens citat kommer ifrån Demokritos: Lycklig den som inte sörjer över vad han saknar, men gläds åt vad han har!

Nu väntar det fika, mums!

Ha ett fortsatt gott 2009!

Kennelmamman

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela