Foggens Kennel

Tankar från en kennelmamma

Gråt

Publicerad 2009-01-23 15:19:37 i Allmänt

Nu har jag gråtit klart, i onsdags var det värre. Var på Skara Djursjukhus med Philur där en hjärtspecialist konstaterade med ultraljud att Philur hade "Måttlig till kraftig Pulmonalisstenos"


Här ett utdrag från SKK:


"Arteria pulmonalis, lungartären, är den pulsåder som leder blodet från hjärtat till lungorna. Pulmonalisstenos är den vanligaste hjärtmissbildningen hos hundar i Sverige. En förträngning av lungartären ger försämrat blodflöde till lungorna och ett blåsljud som lättast hörs mellan 3:e och 4:e revbenen på vänster sida. Andra kliniska symtom är försämrad tillväxt, svaghet och ascites (vätskeansamling i buken). Hälften av fallen upptäcks före ett års ålder. Djur med kraftig förträngning kan få grav hjärtsvikt tidigt i livet. Hundar med liten pulmonalisstenos kan leva till hög ålder.

En hund med hjärtmissbildning skall uteslutas ur avel och hundens nära släktingar bör hjärtundersökas innan de användas. De avelsmässiga åtgärderna vid pulmonalisstenos följer gängse principer för eliminering av polygener och anomalier med okänd arvsgång."


Vill du läsa mer ingående finns hela artikeln på SKK.


Så lille Philur fick vandra till de sälla jaktmarkerna, enligt veterinären var det inte fråga om, om han skulle bli dålig, utan snarare när eftersom det var en så kraftigt förträngning. Det är ett tufft besked att få, både som ägare och uppfödare, Det är i dessa stunder man starkt tvivlar på varför man håller på som uppfödare. Sjuka hundar är ju självklart inte något man vill ha i sin avel, men nu blev det så. Jag får trösta mig med att de andra är friska och krya och att ägarna är jättenöjda med dem. Det är väl det som får en att fortsätta, att se alla glada ägare och deras trevliga hundar.


Har som sagt varit tunga dagar, men börjar kännas bättre nu, framförallt är det svårt att vara ledsen när Phila håller låda. Hon är så otroligt häftig att hålla på med, charmar alla. Har börjat lite med positionsövningar och hon bara älskar att hålla på, eftersom jag kör operant inlärning på henne är det så häftigt att se hur hon funderar ut vad mamman vill att hon ska göra, full rulle! Jag blir lycklig och glad av att umgås med henne, hon vet hur man ska göra för att få en kennelmamma glad igen. Dessutom kommer alla barn ner i kväll med respektive, så då blir det full rulle. Ska bli så otroligt kul att få ner hela gänget igen, saknar dem så!


Har varit på anställnings intervju idag också, det finns inga fasta tjänster att få men vikariat finns ju alltid. Så idag fick jag lite timmar på en skola och på måndag ska jag till en annan och vikariera, alltid bra att få in en fot. Det finns hopp om livet, trots sorger!


Dagens citat från Dolores Ibarurri: Bättre att dö stående, än att leva på knä.


Ha det gott!

Kennelmamman

Kommentarer

Postat av: Mirjam och Coffee

Publicerad 2009-01-23 16:21:20

Jag beklagar verkligen det som hänt med lille Philur, fyy vad tråkigt :(, så ledsamt!



Skönt att du har lilla yrvädret Phila som gör dig glad. Inom läraryrket finns det sällan annat än vikariat ute någonstans i landet, men har man väl fått in en fot brukar det inte vara några problem. Jag fick själv fast tjänst efter tre månader på min skola.



Kramar

Postat av: Eva Glimmerdahl

Publicerad 2009-01-23 22:12:57

Åh vad trist, jag beklagar verkligen!

Känns som att mallen är ju en ganska frisk ras men då nåt händer så händer det ordentligt!

Har ju själv haft väldig otur en gång, med min förra malle som var sjuk och skadad 90% av livet innan hon fick somna in strax före två års ålder....

Har dock en systerson hemma nu som är pigg och galen!

Hoppas det går bra med nya vikariatet!

Lycka till med framtida hunderi och grattis till kennelns alla fina framgångar!

//Eva G

Postat av: kats

Publicerad 2009-01-24 17:31:52

oj så trist... men fortsätt kämpa på med er underbara uppfödning... ni har så otroligt trevliga hundar...



Kul att du fått lite jobb:o)

Postat av: Lena,Asic & NCeta

Publicerad 2009-01-24 18:11:13

Tycker verkligen synd om Er!Men man kan inte göra mer än sitt bästa och det gör ni verkligen!



Kan tänka mig att lilla Phila håller igång helt underbart det behöver du:)



Lycka till med jobbet!

Vi hörs

Kram

Postat av: Jenny & Bråka

Publicerad 2009-01-24 22:00:23

Även vi här i Göteborg beklagar sorgen!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela